גן עדן לחובבי גיימינג ונוסטלגיה דיגיטלית
במרחק הליכה קצר מתחנת הרכבת התחתית Weberwiese, בשדרות קרל-מרקס שבשכונת פרידריכסהיין התוססת, שוכן אחד המוזיאונים הייחודיים והמהנים ביותר בברלין – מוזיאון משחקי המחשב (Computerspielemuseum).

מוזיאון זה, שנפתח לראשונה בשנת 1997 ושב ונפתח במיקומו הנוכחי בשנת 2011, הוא המוזיאון הקבוע הראשון בעולם המוקדש למשחקי מחשב ותרבות דיגיטלית אינטראקטיבית. למעלה מ-300 מוצגים פרושים על פני שטח תצוגה של כ-670 מ"ר, מזמינים את המבקרים למסע נוסטלגי ומרתק בזמן, מראשית ימי הגיימינג ועד לטכנולוגיות המתקדמות של ימינו.
רכשו כרטיסים למוזיאון משחקי המחשב >>
מסע בזמן: מפונג ועד למציאות מדומה
התערוכה הקבועה, "מחשבים-משחקים.אבולוציה", מציגה את התפתחות משחקי המחשב מראשיתם ועד היום. המסע מתחיל בשנות ה-50 של המאה הקודמת, עם המשחקים האלקטרוניים הראשונים כמו "OXO" (גרסת איקס-עיגול ממוחשבת משנת 1952) ו"Tennis for Two" משנת 1958, שנחשב למשחק הווידאו הראשון עם תצוגה גרפית.
תוכלו להתקדם דרך העשורים ולראות אבני דרך בהתפתחות התעשייה – מהקונסולות הביתיות הראשונות של אטארי ואינטליוויז'ן, דרך עידן הקומודור 64 והאטארי ST, ועד לשלטון הנינטנדו, סגה, סוני ומיקרוסופט בעולם הקונסולות המודרני.
אחד המוצגים המרשימים ביותר הוא "Nimrod" – שחזור של אחד ממחשבי המשחקים הראשונים בעולם, שנבנה ב-1951. לצדו ניצבים אוצרות נדירים כמו ה-"Brown Box" – אב-טיפוס למשחק הקונסולה הביתי הראשון, ואוסף מרשים של מכונות ארקייד קלאסיות במצב עבודה, מ"Space Invaders" ו"Pac-Man" ועד ל"Street Fighter II".
"המשחק הוא אחת הצורות הטהורות והרוחניות ביותר של פעילות אנושית"
יוהאן הויזינגה
משחקים אינטראקטיביים: לגעת בהיסטוריה
בניגוד למוזיאונים מסורתיים רבים, כאן המבקרים לא רק מתבוננים במוצגים אלא גם משחקים בהם. עשרות תחנות משחק פזורות ברחבי המוזיאון מאפשרות לחוות ממקור ראשון את התפתחות הגיימינג לאורך הדורות. אפשר לשחק ב"Pong" המקורי על מסך שחור-לבן, להתנסות במשחקי ZX Spectrum, לחוות את מהפכת ה-3D עם ה-Nintendo 64, או להתנסות בטכנולוגיות העכשוויות של מציאות מדומה ורבודה.
אחת האטרקציות האהובות היא ה-"PainStation" הידועה לשמצה – מכשיר המשלב משחק פונג עם עונשים פיזיים למפסידים, כמו חום, הלקאה ושוק חשמלי קל. חשוב לציין שהשימוש בה הוא כמובן וולונטרי לחלוטין!
מבט ייחודי: משחקי מחשב ממזרח גרמניה
תערוכה מיוחדת המושכת תשומת לב רבה היא המוקדשת למשחקי המחשב שפותחו בגרמניה המזרחית בתקופת הגוש הסובייטי. בשל המגבלות הפוליטיות והטכנולוגיות, התפתחה שם תרבות גיימינג ייחודית, עם משחקים כמו "Polytron" ו"BSS 01" שמעולם לא הגיעו למערב. זוהי הצצה נדירה לתת-תרבות שכמעט נשכחה, ולאופן שבו אנשים יצירתיים מצאו דרכים לשחק ולהנות למרות המחסור בטכנולוגיות מתקדמות.
פעילויות מיוחדות וסדנאות
מעבר לתצוגה הקבועה, המוזיאון מארח אירועים, סדנאות והרצאות בנושאי גיימינג, תכנות, ואמנות דיגיטלית.
במהלך שבוע הגיימינג של ברלין, המתקיים מדי שנה באוגוסט, המוזיאון הופך למוקד מרכזי בפסטיבל, עם תערוכות מיוחדות, הדגמות של משחקים חדשים על ידי מפתחים עצמאיים, ומפגשים עם אנשי מפתח בתעשייה.
חנות מזכרות ובית קפה: הפסקה נוסטלגית
לאחר ביקור במוזיאון, תוכלו לעצור בחנות המזכרות הצבעונית, המציעה מגוון פריטים הקשורים לעולם הגיימינג – מחולצות T של משחקים אייקוניים ועד למיניאטורות של דמויות משחק מפורסמות, ספרי אמנות של משחקים ואביזרי נוסטלגיה רטרו. בבית הקפה הסמוך ניתן לשתות משקה קל או קפה תוך כדי משחק במשחקי לוח או קונסולות קלאסיות המפוזרות על השולחנות.
מידע מעשי למבקרים
המוזיאון פתוח מדי יום בין השעות 10:00 עד 20:00 (סגור בימי שלישי), ומחיר הכניסה סביר. מומלץ להקדיש לביקור כשעתיים, אם כי חובבי גיימינג מושבעים עשויים למצוא את עצמם מבלים כאן חצי יום שלם!
רכשו כרטיס למוזיאון משחקי המחשב של ברלין>>

לשחק זה להיות אנושי!
המוזיאון חוגג לא רק את התפתחות הטכנולוגיה, אלא גם את היצירתיות האנושית ואת הצורך הבסיסי והאוניברסלי שלנו לשחק וליהנות.
שיגרו מיאמוטו, יוצר "סופר מריו" ו"זלדה", אמר: "משחקים טובים נועדו להביא חיוך לפנים של אנשים. בכל העולם, בכל תרבות."
ביקור במוזיאון משחקי המחשב של ברלין מוכיח כי משחקי מחשב הם הרבה יותר מבידור גרידא – הם מהווים פרק חשוב בהיסטוריה התרבותית והטכנולוגית של האנושות, והשפעתם על חיינו רק הולכת וגדלה.