אי המוזיאונים של ברלין

במרכז ברלין, מוקף במימי נהר השפרה, משתרע אי המוזיאונים (Museumsinsel) – אחד המתחמים התרבותיים המרשימים והחשובים בעולם. על שטח של פחות מקילומטר רבוע אחד תמצאו חמישה מוזיאונים מהחשובים באירופה, המציגים אוספי אמנות ועתיקות מרהיבים המשתרעים על פני 6,000 שנות היסטוריה אנושית.

מתחם ייחודי זה מושך אליו מדי שנה מיליוני מבקרים המגיעים לחוות מקרוב את אחד ממרכזי התרבות המשמעותיים ביותר של העולם המערבי.

אי המוזיאונים של ברלין

התפתחות המתחם

סיפורו של האי מתחיל בתחילת המאה ה-19, כאשר מלך פרוסיה, פרידריך וילהלם השלישי, החליט להקים מוזיאון ציבורי שיציג את אוספי האמנות המלכותיים שהיו ברשותו. המוזיאון הראשון, האלטס מוזיאום (המוזיאון הישן – Altes Museum), נפתח ב-1830 ותוכנן על ידי האדריכל הנודע קרל פרידריך שינקל בסגנון ניאו-קלאסי מרשים. הצלחתו של המוזיאון הראשון הובילה לחזון שאפתני – להפוך את האי כולו למתחם מוזיאונים שיהווה מקדש לאמנות ולמדע.

במהלך המאה ה-19 וראשית המאה ה-20, נבנו באי ארבעה מוזיאונים נוספים: הנויס מוזיאום (המוזיאון החדש, 1855), האלטה נציונלגלרי (הגלריה הלאומית הישנה, 1876), בודה-מוזיאום (לשעבר מוזיאון הקיסר פרידריך, 1904) ופרגמון מוזיאום (1930). כל אחד מהמבנים הללו הוא יצירת מופת אדריכלית בפני עצמה, המשקפת את הסגנונות והאידיאלים של תקופתה.

כמו כל דבר בברלין: הרס ושיקום

מלחמת העולם השנייה הותירה את המתחם במצב קשה – רוב המבנים ניזוקו קשות בהפצצות, וחלק גדול מהאוספים פוזרו, נבזזו או נהרסו. במהלך המלחמה הקרה, בה ברלין הייתה מחולקת בין מזרח ומערב, האי נותר בצד המזרחי של העיר ומאמצי השיקום היו מוגבלים בשל מחסור במשאבים. עם זאת, חלק מהמוזיאונים נפתחו מחדש, אך שופצו חלקית והיה חסר להם ההוד שהיה להם בעבר.

לאחר איחוד גרמניה ב-1990, החל פרויקט שיקום שאפתני ומקיף של כל מתחם האי. הפרויקט, שעלותו מוערכת בכמיליארד אירו, כולל שיפוץ יסודי של כל חמשת המוזיאונים, בניית גלריות מקשרות תת-קרקעיות, ובניית מרכז מבקרים חדש. התוכנית, שחלקה הגדול כבר הושלם, מיועדת להחזיר את המתחם לתפארתו ההיסטורית תוך הוספת תשתיות מודרניות.

מה אפשר לראות באי המוזיאונים?

תוכלו להצטרף למסע מרתק דרך תרבויות ותקופות. במוזיאון פרגמון, הפופולרי ביותר מבין החמישה, ניתן להתפעל ממבנים עתיקים שלמים שהועברו לברלין ושוחזרו – שער אישתר מבבל, מזבח פרגמון מיוון העתיקה, ושער השוק ממילטוס.

שימו לב: מוזיאון הפרגמון סגור לשיפוץ עד שנת 2027!
עד שייפתח, תוכלו ליהנות מחווית Pergamon, Das Panorama

במוזיאון החדש (הנויס מוזיאום) שוכן אחד האוצרות הנודעים ביותר של ברלין – פסל הנפרטיטי המפורסם, שיופיו המושלם מרתק מבקרים כבר למעלה ממאה שנה.

במוזיאון בודה מוצג אוסף מרשים של פסלים ואמנות ביזנטית, בעוד האלטה נציונלגלרי מתמקדת באמנות המאה ה-19, עם יצירות מופת של רומנטיקנים גרמנים כמו קספר דויד פרידריך. האלטס מוזיאום, המציג אמנות יוונית ורומית קלאסית, סוגר את המעגל שהחל עם הקמתו לפני כמעט 200 שנה.

הצטרפו לסיור מרתק באי המוזיאונים>>

טיפים למבקרים: כיצד ליהנות מאי המוזיאונים

תוכלו לבקר בכל חמשת המוזיאונים ביום אחד אך קחו בחשבון שהדבר עלול להיות מעייף ומציף. המלצה טובה יותר היא להקדיש לפחות יומיים לביקור מעמיק יותר, או לבחור שניים-שלושה מוזיאונים המעניינים אתכם במיוחד. כרטיס יומי או כרטיס לשלושה ימים למוזיאוני ברלין מציע גישה לכל חמשת המוזיאונים ולעשרות מוזיאונים נוספים בעיר, ומהווה אפשרות משתלמת.

רכשו את Berlin Welcome Card ל-72 שעות – כרטיס שכולל את אי המוזיאונים ושימוש בתחבורה ציבורית ברחבי ברלין

שעות הביקור המומלצות הן בבוקר, מיד עם הפתיחה, או בשעות אחר הצהריים המאוחרות, כאשר רוב קבוצות התיירים כבר עזבו. בימי חמישי, המוזיאונים פתוחים עד שעות הערב המאוחרות (20:00), מה שמאפשר חוויית ביקור נינוחה יותר. הדרכות אודיו זמינות בשפות רבות, כולל אנגלית, ומאפשרות הבנה מעמיקה יותר של המוצגים.

אי המוזיאונים של ברלין

מעבר לאמנות: חוויות נוספות באי המוזיאונים

תוכלו ליהנות מחוויות נוספות מעבר לביקור במוזיאונים עצמם. המרחבים הירוקים שבין המבנים הם מקום מושלם למנוחה ולפיקניק. בית הדואר הישן, ששימש בעבר כמשרד הדואר המרכזי, הוסב לחלל תערוכות מרהיב המארח תערוכות מתחלפות. בית הקתדרלה של ברלין (Berliner Dom), הסמוך לאי, מציע מופעי מוזיקה קלאסית ואורגן רבים.

בחודשי הקיץ (יולי-ספטמבר) מתקיים באי פסטיבל "לילות המוזיאונים", במסגרתו נשארים המוזיאונים פתוחים עד השעות הקטנות של הלילה, ומתקיימים אירועים מיוחדים, מופעים והדרכות. זוהי הזדמנות ייחודית לחוות את המקום באווירה שונה ומיוחדת.

תוכלו לשלב את הביקור באי עם סיור רגלי שכולל מוקדי עניין בברלין כמו שער ברנדנבורג, מגדל הטלוויזיה של ברלין והפוטוריום

האי מגלם במלואו את הרעיון של פון הומבולדט לפיו המוזיאונים אינם צריכים להיות מחסנים של יצירות אמנות אלא מקום שבו כל מבקר יכול לערוך מסע בזמן ולפגוש תרבויות ואמנויות מרהיבות מכל העולם.

זהו יותר מאשר אוסף של מבנים ואוצרות אמנות – זהו גשר תרבותי בין עבר והווה, בין ציוויליזציות שונות, ובין אדם לאדם. עבור המבקרים בברלין, זוהי חוויה שחבל להחמיץ, מסע מרתק המעניק השראה וידע שיישארו עימו זמן רב לאחר סיום הביקור.

 

אטרקציות ברומא

מלונות פופולריים

מסעדות