בלב הנוף העירוני של ברלין, ניצב מבנה מרשים ונועז שמושך מבטים ומעורר סקרנות – הנויה נציונלגלרי (Neue Nationalgalerie), או בתרגום לעברית: הגלריה הלאומית החדשה.
עם חזיתות זכוכית מרהיבות ותקרה פלדה שטוחה הנראית כמרחפת באוויר, המבנה מהווה לא רק אוצר ליצירות אמנות חשובות מהמאה ה-20, אלא הוא עצמו יצירת אמנות אדריכלית יוצאת דופן.
הגלריה הלאומית החדשה, שהיא המוזיאון לאמנות מודרנית של ברלין, ממוקמת באזור התרבותי של קולטורפורום (Kulturforum) ליד כיכר פוטסדאם והיא חלק מרכזי ממפת המוזיאונים העשירה של ברלין, ומציעה חוויה ייחודית המשלבת אדריכלות מהפכנית עם אוספי אמנות יוצאי דופן.
את הגלריה הלאומית הישנה (Alte Nationalgalerie) תוכלו למצוא באי המוזיאונים של ברלין.

שירת הברבור של אדריכל שעזב את ברלין
המוזיאון לאמנות מודרנית נחנך בשנת 1968, ומהווה את עבודתו האחרונה של האדריכל הנודע לודוויג מיס ואן דר רוה, אחד מאבות המודרניזם באדריכלות. מיס, שנולד בגרמניה אך היגר לארה"ב בשנות ה-30 של המאה הקודמת, הזדקן ומעולם לא חזר לברלין לראות את הבניין הגמור, אך העביר את חזונו באמצעות שרטוטים ומודלים מפורטים.
העיצוב משקף את הפילוסופיה האדריכלית המפורסמת שלו – "פחות הוא יותר" – עם פשטות אלגנטית וקווים נקיים.
המבנה מורכב משני חלקים מובחנים: אולם זכוכית עצום ממדים בקומת הכניסה, המוקף בקירות זכוכית שקופים ומכוסה בתקרת פלדה שטוחה ואחידה, וגלריה תת-קרקעית מרווחת המכילה את רוב חללי התצוגה. הניגוד בין החלל הפתוח והשקוף של הקומה העליונה לבין הגלריות האינטימיות יותר שמתחתיה יוצר חוויה ארכיטקטונית מרתקת ורבת-פנים.
אוסף עולמי: מאקספרסיוניזם לפופ ארט
האוסף המרשים של הגלריה הלאומית החדשה כולל יצירות מופת של האמנות המודרנית מראשית המאה ה-20 ועד ימינו. הדגש העיקרי הוא על אמנות מהתקופה שבין מלחמות העולם, עם ייצוג נרחב לאקספרסיוניזם הגרמני, קוביזם, באוהאוס ואמנות מופשטת. בין האמנים הבולטים שיצירותיהם מוצגות במוזיאון ניתן למצוא את פבלו פיקאסו, אדוארד מונק, ג'ורג'יו דה קיריקו, פול קליי, אנדי וורהול וגם אמנים ישראלים כמו רפי לביא.
אלפונס מוכה הצ'כי לא קיבל מקום בגלריה הלאומית החדשה של ברלין אבל אם תבקרו בפראג כדאי לבקר במוזיאון אלפונס מוכה וליהנות מהיצירות המרשימות שלו.
אחת היצירות המפורסמות ביותר באוסף היא "מגדל הסוסים הכחולים" של פרנץ מארק – ציור אקספרסיוניסטי מ-1913 שנחשב לאחת היצירות החשובות באמנות הגרמנית של המאה ה-20. יצירה זו ניצלה מהחרמת ה"אמנות המנוונת" על ידי הנאצים, והפכה לסמל להתאוששות התרבותית של גרמניה לאחר המלחמה.
"אדריכלות אינה רק בניינים, היא מייצרת סדר מחוויית המרחב שלנו"
לודוויג מיס ואן דר רוה
התאמת הגלריה הלאומית החדשה למאה ה-21
לאחר כחמישים שנות פעילות נסגרה הגלריה הלאומית החדשה, בשנת 2015, לצורך שיפוץ יסודי ומקיף, בהובלת האדריכל הבריטי דייויד צ'יפרפילד.
במשך שש שנים, עבר המבנה ההיסטורי תהליך שיקום מתקדם שהתמקד בשימור החזון המקורי של מיס ואן דר רוה, תוך התאמתו לסטנדרטים של המאה ה-21. נדרשו מאמצים הנדסיים יוצאי דופן כדי לטפל בבעיות מבניות מבלי לשנות את המראה האיקוני של המבנה.
באוגוסט 2021, נפתחה מחדש הגלריה הלאומית החדשה בטקס חגיגי שמשך תשומת לב עולמית. הפתיחה המחודשת סימלה עבור ברלינאים רבים את היציאה מתקופת הקורונה והחזרה לחיי התרבות, וחיזקה את מעמדה של ברלין כאחת מבירות האמנות החשובות בעולם.
חוויה תרבותית שלמה: מעבר לאמנות
ביקור בגלריה הלאומית החדשה מציע הרבה יותר מאשר מפגש עם אמנות מודרנית. המרפסת החיצונית הרחבה שלה משמשת כאתר לפסלים ולמיצגי חוץ מרשימים. בין היצירות הקבועות במתחם החיצוני ניתן למצוא את פסלי הענק של הנרי מור וריצ'רד סרה, היוצרים דיאלוג מרתק עם הארכיטקטורה של הבניין.
בקומת הכניסה, בית קפה מעוצב מציע אתנחתא נעימה עם נוף פנורמי אל הגן הפסלים החיצוני. חנות המזכרות המשופצת של הגלריה מציעה ספרי אמנות איכותיים, רפרודוקציות, מתנות מעוצבות ופריטים ייחודיים בהשראת התערוכות המתחלפות.
הגלריה ידועה גם בתוכנית האירועים העשירה שלה, הכוללת הרצאות, סיורים מודרכים, סדנאות יצירה, וקונצרטים המתקיימים באולם הזכוכית המרשים. בקיץ, הדשא שסביב הגלריה הופך למוקד פיקניקים פופולרי עבור תושבי העיר, ולעיתים מתקיימים בו אירועי תרבות חיצוניים כמו הקרנות קולנוע תחת כיפת השמים.
מידע על תוכנית האירועים תוכלו למצוא באתר האינטרנט של הגלריה הלאומית החדשה.
טיפים מעשיים למבקרים בגלרייה הלאומית החדשה
הגלריה פתוחה שישה ימים בשבוע (סגורה בימי שני), בין השעות 10:00 ל-18:00, עם פעילות מאוחרת עד 20:00 בימי חמישי. מומלץ להקדיש לביקור כשעתיים עד שלוש, אם כי חובבי אמנות נלהבים עשויים למצוא עניין לשהות זמן רב יותר.
הגישה לגלריה נוחה במיוחד באמצעות תחבורה ציבורית: תחנת הרכבת התחתית של כיכר פוטסדאם (U2) נמצאת במרחק הליכה קצר, וכן מספר קווי אוטובוס מגיעים לאזור. חשוב לציין כי הגלריה הלאומית החדשה ממוקמת בקרבת מוזיאונים חשובים נוספים, כולל מוזיאון העיצוב, מוזיאון המוזיקה והמוזיאון לאמנות דקורטיבית, מה שמאפשר לתכנן יום שלם של "שיטוט תרבותי" באזור.
הגלריה הלאומית החדשה מייצגת בצורה מושלמת את האידיאל של מפגש בין תוכן וצורה, בין אמנות ואדריכלות. זהו מקום המציע לא רק מפגש עם יצירות אמנות מפורסמות, אלא גם התנסות חושית וקונספטואלית במרחב עצמו.
בין אם אתם חובבי אמנות מושבעים או רק סקרנים, הגלריה מציעה חוויה עשירה ומעוררת מחשבה, צוהר אל התקופה המהפכנית ביותר בתולדות האמנות, במעטפת אדריכלית שהיא עצמה פיסת היסטוריה מרתקת.
